Agility, hoe werkt dat nou?!

Na de informatie over het IPO leek het mij wel een leuk idee om jullie dit keer wat meer informatie te geven over agility. Agility is een echte team sport, jij en je hond proberen zo goed mogelijk samen te werken om zonder fouten een goede tijd neer te zetten op het parcours. Lees vooral eventjes verder..

Bij agility (ook bekend als behendigheid)

Loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes. Agility is door het FCI als erkende sport geregistreerd.

Agility is een echte team sport

Jij en je hond proberen zo goed mogelijk samen te werken om zonder fouten een goede tijd neer te zetten op het parcours. Omdat de hond tijdens het parcours op verschillende commando’s moet reageren, krijg je dankzij agility ook nog eens een goede band met je hond. De handler mag de hond of de hindernissen tijdens het lopen van het parcours niet aanraken, hij geeft aanwijzingen door middel van zijn stem en door gebaren te maken. De meeste honden vinden het geweldig om deze sport, samen met de geleider, te beoefenen.

Het draait natuurlijk allemaal om het feit dat je samen met je hond veel plezier heb. Op recreatief niveau is er daarom voor iedere gezonde hond, die minimaal 1 jaar is, een sprongetje te wagen.

Vinden jullie het samen nou echt heel leuk om te doen

Dan kun je mee gaan doen aan wedstrijden. Er zijn drie hoogteklassen en drie verschillende niveaus. Door punten te behalen, kun je promoveren naar een hoger niveau. Er is ook een veteranenklasse voor de wat oudere hond. Sommige verenigingen organiseren daarnaast wedstrijden voor junioren. Ook zijn er teamwedstrijden.

Nieuwsgierig geworden? Veel kynologenclubs geven agility-training, ga gerust een keer kijken!