Bewegen is leuk!

Vandaag hoop ik jullie een paar leuke tips (?) mee te geven over de mogelijkheden die er zijn om in beweging te zijn met je hond. Er zijn op het moment heel veel sporten die je kunt beoefenen met een hond. De meest bekende zijn bijvoorbeeld: Agility, Dog Dance, Flyball en Schapendrijven. Het zijn leuke bezigheden waar niet alleen de hond van bezig blijft maar de geleider zelf ook. Dat ruim 40% van alle honden in Nederland te zwaar is, komt niet als een verassing.

Hier een aantal sporten waarmee niet alleen de hond maar ook de geleider in beweging is (Wil je weten welke sporten er nog meer zijn? Neem dan hier een kijkje!):

 

 • Steppen:
  •  Steppen met uw hond is veilig en de kans op blessures is minimaal.  Sommige honden vinden het steppen leuk vanaf het begin en gaan er meteen mee aan de slag. Andere honden aarzelen aanvankelijk, maar ik moet nog een hond tegenkomen die er niet van houdt. Na enig geduld met aarzelende honden, wennen ze gewoonlijk snel aan de step en zijn ze uiteindelijk enthousiast. Ons advies is om drukke wegen met autoverkeer en smalle paden met mogelijke obstakels te vermijden. Zoek voor het steppen met je hond zoveel mogelijk rustige parken, fiets- en wandelpaden op (let op voor de Nederlandse wet bent u met uw step een voetganger) en verken deze eerst voordat u gaat steppen. Zorg ervoor dat u en uw hond voldoende geoefend en getraind zijn, voordat u met hogere snelheden gaat steppen. Én dat uw hond naar uw commando’s luistert en de nodige nieuwe commando’s, zoals onder andere stop, traag, rechts en links eerst aangeleerd heeft. Het steppen met de hond is niet geschikt voor kleine kinderen. Bij gebruik door minderjarigen moeten deze tenminste 20 kg meer wegen dan de hond.
 • IPO (Internationale Prüfungs Ordnung)
  • IPO (Internationale Prüfungs Ordnung) is een sportdiploma voor de werkhondenrassen van de FCI.  IPO bestaat uit verdedigingswerk/pakwerk, speuren en appèl .  Bij pakwerk moet je hond de ‘boef’ opsporen (revieren), aanblaffen en stellen. In de praktijk wordt niet een boef maar een pakwerker opgespoord, aangeblaft en door de hond begeleid terwijl de pakwerker zich lopend verplaatst. Probeert de pakwerker te ontsnappen, dan grijpt de hond in. Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor je hond. Het stelt de belastbaarheid van je hond op de proef: de pakwerker kan naar je hond schreeuwen of dreigen. Tijdens de training leren de honden zich te fixeren op het willen pakken van de mouw van de pakwerker. Ze hebben geen kwade bedoelingen tegenover de pakwerker zelf.
 • Treibball
  • Bij treibball is het de bedoeling dat de hond maximaal acht grote, felgekleurde, lichtgewicht plastic ballen naar een doel drijft. Hij doet dat op jouw aanwijzingen, door er tegenaan te duwen.Treibball is echt plezier voor twee. Deze sport is bedacht door Jan Nijboer, een Nederlander die in Duitsland woont. In Duitsland is de sport inmiddels populair en bekender dan bij ons, maar ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen hoe leuk treibball is. Bij treibball liggen maximaal acht grote ballen (het aantal is afhankelijk van het niveau van de hond) in een driehoek op een groot veld. Het is de bedoeling dat de hond, op aanwijzingen van de handler, zo snel mogelijk (binnen tien minuten) alle ballen in de goal drijft. De baas mag gebruik maken van zijn stem, handgebaren of fluitsignalen om de hond aanwijzingen te geven. De hond gebruikt zijn kop en lichaam, of soms ook zijn poten (niet zijn tanden!) om de ballen de goede richting in te krijgen.
 • Flyball
  • Flyball is de enige teamsport binnen de hondensport! De honden moeten zo snel mogelijk over een hindernisbaan om de bal uit het apparaat te halen. Het is eigenlijk een soort estafetterace. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent flyball; wij reglementeren deze sport. Flyball is dé sport voor teamplayers binnen de hondenwereld, en dat geldt voor zowel de bazen als de honden. Samen met je team werken jij en je hond eraan om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Flyball is meer dan ‘balletjes vangen’, het is een spannende, energieke sport waar intensieve training bij komt kijken. Een echte uitdaging voor hond en baas.
 • Frisbee
  • Bij het spelen van dog frisbee gooi jij een frisbeeschijf en is het de bedoeling dat je hond die schijf opvangt. Je gooit met een speciale techniek en zoals bij eigenlijk alle vormen van hondensport is het samenwerken met de hond en de band die daardoor ontstaat, hetgeen dat deze sport zo mooi maakt. Iedereen met een hond die graag rent, apporteert en vangt, speelt waarschijnlijk weleens met een frisbee, buiten in het veld of op het strand. Als jullie daar samen plezier aan beleven, jij het gevoel hebt dat je hond talent heeft en/of als je dit verder uit wilt bouwen dan is dog frisbee misschien iets voor jullie.
 • DogDance
  • Dog dance is precies wat de naam al doet vermoeden: dansen met je hond. Of in elk geval samen met je hond bewegingen maken die doen denken aan dansen. Het feit dat dit meestal op muziek gebeurt, draagt bij aan de beleving dat er daadwerkelijk gedanst wordt. Want natuurlijk is de hond niet aan het dansen maar volgt hij braaf, en als het goed is met veel plezier, de aanwijzingen van zijn baas op.
 • Agility
  • Bij agility (ook bekend als behendigheid) loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent agility als sport; wij reglementeren dit.