Gewoontes

Wij weten niet hoe een andere hond kan reageren, maar Dexter houdt van gewoontes. Zo is Dexter gek op broodkorstjes. Maar dan niet gewoon gegeven, nee…., Dexter wil er altijd gelijk een spelletje van maken. Wij moeten het namelijk naar hem toe gooien. Jippie denkt Dexter dan, kan hij er weer lekker achter aan rennen. Is toch véél leuker!

Tijdens ons dagelijkse diner, ligt Dexter ergens in de kamer te slapen. Hij blijft dan ook rustig doorslapen, totdat… wij ons (zonder iets te zeggen) schaaltje met yoghurt leeg schrapen. Dan komt Dexter snel aangetrippeld en wacht totdat hem een nagenoeg leeg schaaltje wordt aangeboden. Soms wil hij eerst het schaaltje van Sjaak leeglikken, maar soms kiest hij er liever voor om eerst mijn schaaltje leeg te likken. Meneer kiest!

Ook gingen wij al geruime tijd ’s avonds niet meer met hem uit, want hij vond dat een straf. Met andere woorden, Dexter ging in de remmen en weigerde om mee te gaan. En toch, Dexter is ondertussen iets ouder geworden en daarom vonden wij het tijd worden om hem ’s avonds weer uit te laten, mits Dexter zelf ook wil. Afijn, na twee ȧ drie keer, sprong Dexter spontaan op uit zijn slaap, huppelde naar de deur en weer dansend terug naar mij, met een vragend koppie: Kom je nog mee? Hoe kan Dexter dit nu toch onthouden en er vanaf die tijd een gewoonte van maken om rond hetzelfde tijdstip, met hetzelfde ritueel voorafgaande. Nu moet je weten dat Dexter zelden of nooit vraagt om te worden uitgelaten. En zo heeft Dexter nog een aantal vaste gewoontes.

Wonderbaarlijk hoe een hondje zichzelf gewoontes kan aanleren die wij hem zeker niet bewust hebben aangeleerd.