Grote honden evenementen in Nederland

Door gastblogger: Dominique – Dit jaar zal in Nederland het IFR WK plaatsvinden, dit is niet het eerste grote evenement dat dit jaar in ons land georganiseerd word. Van 21 tot 24 juni vond het Wereld Kampioenschap FCI Obedience plaats in Ermelo en ook zal de European Open Agility voor de jeugd worden georganiseerd in ons eigen land. Dit zal van 12 tot 15 juli plaatsvinden in Breda.

500 deelnemers uit 25 landen

Waar er tijdens het Wereld Kampioenschap FCI Obedience rond de 115 deelnemers waren, zullen er tijdens European Open Agility zo’n 500 deelnemers vanuit 25+ landen, naar Nederland komen om hun beste beentje voor te zetten. 

Wereld Kampioenschap Africhten

De IFR staat voor ‘International Federation for Rottweilerfriends’. Het doel van het IFR is het wereldwijd uitlijnen van de fok van de Rottweiler, met de eisen van mens en dier waarmee zij  samenleven. Ook organiseert de IFR shows en wedstrijden zoals de IFR World Show en het IFR WK africhten. 

Vorig jaar werd het WK africhten in België georganiseerd en dit jaar is het de beurt aan Nederland. Op 21 en 22 september zullen de geselecteerde combinaties voor zowel een individuele plaats als een team plaats, in actie komen. 

Vorig jaar deden er 14 landen mee die samen, in totaal, 54 deelnemers naar het evenement meebrachten. Dit jaar mag ieder land zeven teamleden meebrengen, dit waren er vorig jaar nog maar vijf. Hierdoor zal het aantal deelnemers voor dit jaar oplopen naar een groter aantal. 

‘Wat houdt het nou eigenlijk in dan?’

Het WK Africhten bestaat uit drie onderdelen; speuren, appel en het manwerk. Deze drie onderdelen zullen worden verdeeld over twee dagen. 

Donderdag hebben de deelnemers de mogelijkheid om het wedstrijd stadion te verkennen, dit noemen we “intrappen”. De teams krijgen een bepaalde tijd waarin geleiders met hun hun op het veld mogen trainen om zo de honden te laten wennen aan de accommodatie. 

Ook zal op de donderdag de veterinaire keuring plaatsvinden, dit houdt in dat alle honden gecontroleerd worden door de dierenarts. Zodra de dierenarts een “fit to compete” teken geeft, mogen de hond en geleider aan de wedstrijd deelnemen. 

Op de donderdag zal ook de loting plaatsvinden, hier wordt in een willekeurige volgorde bepaald wie er wat en wanneer mag gaan doen. Meestal gebeurt dit door middel van een loting. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je als deelnemer op de vrijdag appel en manwerk moet doen en op de zaterdag moet speuren. 

 

 

Drie verschillende onderdelen

Zoals al eerder genoemd bestaat het WK Africhten uit drie verschillende onderdelen, welke worden gekeurd door drie verschillende keurmeesters. Dit jaar komen de keurmeesters uit Finland, Duitsland en Nederland. 

  • Het eerste onderdeel (onderdeel A) is het speuren, hier moet de hond een spoor uitlopen van minimaal 600 passen, 5 rechte benen, 4 hoeken van 90 graden en drie voorwerpen. Ook moet het spoor minimaal 60 minuten liggen voordat de hond mag gaan zoeken. Dit gebeurt allemaal aan een 10m lange lijn, waarbij de geleider geen extra commando’s mag geven en de hond de voorwerpen moet “verwijzen”. Zodra de hond een voorwerp gevonden heeft moet hij dit zonder inwerken van de geleider, onmiddellijk opnemen of overtuigend verwijzen. Hij kan bij het opnemen, blijven staan, gaan zitten of naar zijn geleider toegaan welke op dat ogenblik moet blijven staan. Het verwijzen kan liggend staand of zittend gebeuren (mag ook wisselend). 
  • Het tweede onderdeel (onderdeel B) is het appel, hier moeten de geleider en de hond samen een programma lopen. Tijdens alle oefeningen is een vrolijk werkende hond gepaard gaande met een gewenste concentratie op de geleider gewenst. Dat bij dit opgewekte werk ook de correcte uitvoering van belang is moet tot uiting komen in de kwalificaties en naar punten. Indien een geleider een volledige oefening vergeet zal de keurmeester hem zonder puntenaftrek hierop wijzen en de oefening alsnog laten uitvoeren. 

De commando’s zijn in het reglement voorgeschreven, het zijn normaal gesproken, korte, uit één woord bestaande bevelen. Ze kunnen in iedere taal worden gegeven maar, moeten gedurende het gehele examen hetzelfde zijn. Voert een hond na 3 commando’s een oefening of een deel van een oefening niet uit, dan wordt de oefening, zonder waardering afgebroken. 

  • Het derde onderdeel (onderdeel C) is het manwerk, volgens vele het spectaculairste onderdeel. Dit onderdeel bestaat uit; revieren, aanblaffen en bewaken, vluchtverhinderen van de pakwerker, verdediging van de hond in de bewakingfase, rugtransport, overval vanuit rugtransport, aanval op de hond vanuit de beweging en nog maals verdediging van de hond in de bewakingfase. 

Op een geëigende plaats zijn aan de langste zijden van het terrein, 6 verstekken, 3 aan iedere zijde opgesteld staan. De noodzakelijke markeringen moeten voor de geleider, keurmeester en pakwerker goed zichtbaar zijn. 

De pakwerker dient in volledig pakwerkers kleding; jas, broek, bijtarm en soft stok uitgerust te zijn. De bijtarm dient met een overtrek van jutte in natuurkleur te zijn vervaardigt. 

Wanneer het voor de pakwerker noodzakelijk is de hond in het gezichtsveld te houden hoeft hij niet absoluut stil te staan. Hij zal echter nooit een dreigende houding aannemen en geen afwerende bewegingen maken. Hij dient met de bijtarm zijn lichaam te beschermen. 

Nederlandse Wereld Kampioen

Vorig jaar wist een deelnemer uit Nederland de titel op zijn naam te schrijven en wisten ze met het team een derde plaats te behalen. 

Zullen de Nederlanders het dit jaar weer zo goed doen? U bent van harte welkom om te komen kijken in het voetbal stadion van Sportpark de Lemelvelden. 

geen reacties

laat je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.