Help mijn pup is een puber!

De moeilijkste periode waar veel mensen met de handen in de haren zitten. De hond luistert niet meer. Doet waar hij zin in heeft. Wilt alle aandacht. Ook een periode waar de sommige mensen het opgeven en de hond wegdoen.

Zelf heb ik deze periode ook moeten doorstaan met gevloek en tranen is het mij gelukt. Soms dacht ik ook wel eens van waar gaat dit nou heen. Dit kan niet meer. Wat ik vooral heb geleerd is dat je niet mag opgeven en dat je consequent moet blijven nee is dan ook degelijk nee.

Vandaag wil ik jullie aan de hand van mijn ervaringen wat tips meegeven. Zijn het de beste? Dat weet ik niet. Maar bij mij hielpen ze alvast.

Zingen om reutjes!
Bij teefjes komt dan hun eerste loopsheid naar boven. Mijn hond was daar heel mottig van en had voor niets zin. Zelf ben ik me niet anders gaan gedragen ik ben gewoon mijn dingen blijven doen. Zina is een zeer alerte hond die overal waar ik ga ook wil zijn dus zonder dat ze het besefte deed ze ook gewoon haar dingen zoals altijd. Wat er wel anders was is dat ze aan de ruit zat te huilen om de mannelijke honden. Het was niet altijd even leuk, telkens ik mijn programma wilde kijken dacht Zina nu zal ik maar eens een liefje zingen. Negeren deed ik, want als ik wel reageerde dan ging ze luider en enthousiaster gaan zingen. Later bleek dat mijn reageren haar aan spoorde om dit te doen. Negeren werkte het beste ze hield dan ook degelijk op.

image

Vluchten
Wat was me dat wat. Zina deed niet liever dan weglopen. Als ze de kans kreeg vloog ze tussen de gleufjes door. De eerste reactie is dan o nee en we lopen er achter. Ik niet, als Zina op zee wegliep naar links dan ging ik naar rechts. En dan zag je haar kopje scheef gaan en kijken van waar ga jij nou heen en huppelende kwam ze mij achterna. Ze werd er ook alerter door, ging niet zomaar weer even weglopen want ik liet haar achter. Wat ik ook deed om dit te voorkomen was voorbeeld dingen gaan verstoppen. Snoepjes, bal of wat ze leuk vind en dan zoeken maar. Hun aandacht is dan daar opgericht en het vluchten bleef weg.

Vliegend wandelen.
Toen Zina een echte puppy was liep ze al heel vlug mooi mee. Tot, die pubertijd er aankwam dan vlogen we naar onze bestemming toe. Wat heb ik bij deze traantjes gelaten en de moed verloren. Van een mooi meelopende hond waar ik zo trots op was. Veranderde het naar de hel. Het heeft me zeer veel tijd, zweet en tranen gekost. Maar weer haf ik niet op. Ze kon het want ze heeft het al die tijd gedaan. Telkens ze trok stopte ik tot ze terug mooi naast me kwam. Eerder had iemand mij de tip gegeven om rondjes te draaien, maar met mijn rolstoel was dit zeer onhandig. Dus ik stopte en liet haar terug keren. Toen ze mooi naast me stond vertrokken we weer. En ja hoor het hielp. Ze liep mooi mee.

De koekjes tijd
Koekjes koekjes en nog eens koekjes. Iedere zak die ik had zat vol met koekjes. Ik probeerde om Zina te laten werken voor beloning. Haar aanlijnen, eten, loslopen en terug komen… Echt bij alles probeerde ik haar er te laten voor werken. Het goede werd beloont het “slechte” werd genegeerd.

Dingen samen doen
Toch deden we ook veel samen. In de pubertijd kan de angst wat terug keren. Dus opnieuw deden we allerlei uitstapjes om haar angsten niet te laten terug komen. Voor een hulphond is het belangrijk dat ze in zoveel mogelijke situaties goed functioneren. Ik nam haar veel mee op trein, bus en tram. Ging me in midden van een station plaatsen en trainde tussen de mensen door. We hebben ook naar brandweer geweest om de sirenes gewoon te worden. Vliegveld om de vliegtuigen gewoon te worden. Echt alles om haar maar sociaal te maken de domste dingen ook. Het is belangrijk voor haar socialisatie maar ook voor haar gehoorzaamheid in zo een drukte en nog luisteren voor een puberende pup is een hele opgave.

http://www.zinahelpingdog.be/in-sociale-media/
http://www.zinahelpingdog.be/in-sociale-media/

Heef je hond zelfvertrouwen
Ga niet boven op alles gaan vitten maar beloon je hond voor goed gedrag als hij het uit zichzelf gaat doen, dat heeft de hond zelfvertrouwen.

Ik wens jullie alvast veel succes met de puberende pup. Deel gerust jullie ervaring met ons mee.

Zina helping dog