Hoevaak moet je een hond wassen? Tips & Tricks

Ik krijg vaker vragen opgestuurd: via de mail, blog, of via sociale media’s @luccadehond. Zo kreeg ik laatst de vraag: hoe vaak moet ik nou mijn hond wassen? tijd om op onderzoek uit te gaan.. Lees dus vooral eventjes mee.

Hoevaak moet je je hond wassen?

We weten wel dat het té vaak wassen van de hond niet goed is, maar hoe vaak moet je je hond nou wassen? Omdat je hond een beschermlaag heeft van huis uit, is het wassen slecht maar.. was je hond echt wanneer het hoogstnodig is. Bijvoorbeeld na een wandeling uit het bos: wanneer je hond onder de modder zit bijvoorbeeld. Het klinkt misschien erg weinig maar 3 á 4 x per jaar is ook echt wel genoeg. Maar hoe pak je het aan?

Begin met een kam beurt: zodat je hond geen klitten heeft van te voren.

Hondenshampoo’s

Je hebt tegenwoordig verschillende soorten shampoo’s: van natuurlijke shampoo’s tot chemische. Zelf gebruik ik een zeep (natuurlijke) zodat de beschermlaag die de hond bezit niet zal worden aangetast. Zie hier het artikel over de natuurlijke zeep, zo voorkom je ook allergieën. Uiteraard is het belangrijk dat je doet wat goed voor jou voelt.

Kijk uit met de oren

Wat de meeste mensen vergeten is dat je goed moet uitkijken met de oren, en het wassen hiervan. Zorg dat er geen water in de oortjes van hond terecht komt. Lucca heeft lange oren ( Cavaliër ) maar zorg bij de andere soorten rekening mee wordt gehouden dat er een hand voor de oren van een Hond wordt gehouden.

Crème/olie achteraf?

Na het wassen van de hond, is de huid natuurlijk beschadigd. Je hebt tegenwoordig ook goede cremes om je hond na het wassen te beschermen. Zelf gebruik ik een klein beetje olie: zodat de huid een beetje gaat glanzen.

Hoe zorg jij goed voor je hond?