Wat te doen als je hond bang is voor vuurwerk?

Nou zijn de kerstdagen achter de rug, maar de stressvolle dag voor huisdieren moeten nog komen. Want wat doe je met oud en nieuw? Blijf je thuis? Waar let je allemaal op? Vandaag zocht ik het uit, en deel ik ook mijn eigen ervaringen met Lucca voor de jaarwisseling. Honden, katten eigenlijk alle huisdieren vinden knallen eng.. ze komen ook zo onverwachts. Maar wat doe je hier nou eigenlijk aan? Ik ging op onderzoek uit..

* Link is niet gesponsord

Wat doet Lucca?

Vorig jaar was de eerste jaar in mijn nieuwe huis, dat was natuurlijk al raar en daarom probeerde ik Lucca op zijn gemak te stellen. Zo gaf ik voordat ik naar buiten ging een lekkere bot (waarmee hij wel eventjes zoet was).

Wat kun je doen:

Opvoeding

Eigenlijk hebben we Lucca van Puppy’s af aan al geleerd dat knallen leuk zijn, en dat je het moet gaan inspecteren. Daardoor vind en vond Lucca knallen eigenlijk wel prima. Ik denk daarom ook dat je echt bij de opvoeding moet beginnen. Daarna wordt het erg moeilijk om je hond rustig te houden.

Thuis blijven?

Kijk je weet natuurlijk dat je een hond hebt, en dat je je daarop moet aanpassen. Zo kun je natuurlijk thuis blijven maar dit is niet altijd een goede oplossing.

Gordijnen

Het beste is om alle gordijnen of lamellen dicht te doen zodat ze niet naar buiten kunnen kijken. Als je thuis bent om dan te zeggen: kom gaan we samen eventjes kijken.

Niet dwingen

Dwing je hond niet om expres naar buiten te kijken of te gaan. Laat het hem zelf doen.

 

Bron: http://happyhound.com/ – Klik op de foto om naar de bron te gaan.

 

Afleiding werkt

Doe eigenlijk zoals je normaal ook doet: speel eventjes met je hond of geef hem een lekkere snack bijvoorbeeld van Petcurean zoals bij Lucca. Afleiding werkt, het zijn tenslotte ook een beetje kinderen.

Zet je TV of Radio aan

Als je eventjes weg ga van huis, zorg ik altijd dat ik een radio op de achtergrond aan heb zodat Lucca stemmen hoort in huis en zich niet bang hoeft te voelen. Stilte kan er juist voor zorgen (en vuurwerk alleen) dat je hond bang in een hoekje verstopt.

Eerder uitlaten

Zorg ervoor dat je je hond op tijd uitlaat. Zo voorkom je dat iemand voor je neus vuurwerk af gaat steken en je hond banger wordt. Plasjes vooraf zijn altijd goed.

 

Wat doe jij tijdens oud en nieuw met je hond? Tips zijn altijd welkom.

 

Fijne jaarwisseling namens Lucca de Hond en Mellanie (baasje) gewenst.

  • Janny 28 december 2017 op 20:18

    Een schoteltje bier op oudjaarsdag wil ook helpen. Beter dan pillen.