Honden rassen in groepen?

Door Gastblogger: Dominique – Hu?! Wat zeg jij nou… worden hondenrassen in groepen verdeeld? Ja, dat klopt! Hondenrassen worden in de, zo genoemde; rasgroepen, onder verdeeld. De indeling die hiervoor wordt aangehouden, is de rasgroep indeling zoals die door de FCI, is samengesteld. En vandaag vertel ik je hier meer over..

De Nederlandse Kynologie

Is via haar overkoepelend orgaan, de Raad van Beheer op kynologisch gebied Nederland, bij de FCI aangesloten en hanteert daarom de rasgroep indeling van de FCI. Engeland en de Verenigde Staten hebben ieder hun eigen ras indeling. De FCI is de overkoepelende organisatie waarbij bijna alle kennelclubs zijn aangesloten.

Op dit moment erkent de FCI meer dan 300 rassen. Omdat er meer dan 300 erkende rassen zijn, verdeelt de FCI de rassen over tien rasgroepen. De honden binnen een rasgroep hebben iets met elkaar gemeen, hoe verschillend ze ook op andere punten zijn.

De tien rasgroepen zijn:

[korra_icon icon=”paw2″] Herdershonden en Veedrijvers

[korra_icon icon=”paw”] Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

[korra_icon icon=”paw2″] Terriers

[korra_icon icon=”paw”] Dashonden

[korra_icon icon=”paw2″] Spitsen en Oertypes

[korra_icon icon=”paw”] Lopende honden en zweethonden

[korra_icon icon=”paw2″] Staande honden

[korra_icon icon=”paw”] Retrievers, waterhonden en spaniels

[korra_icon icon=”paw2″] Gezelschapshonden

[korra_icon icon=”paw”] Windhonden

Zo valt Lucca (Cavalier King Charles Spaniel) onder rasgroep 9, de Rottweiler onder rasgroep 2, de Duitse Herdershond onder rasgroep 1 en de Golden Retriever onder rasgroep 8.

In Nederland geboren rashonden krijgen een stamboom van de Raad van Beheer en schrijven wij in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) in. De stamboom is een afstammingsbewijs: je weet met zekerheid wie de vader en wie de moeder van je pup is. Die afstamming controleren we namelijk met DNA.

 

Liefs,

Dominique.