bekijk ook mijn lifestyle blog:
mellaah.nl
Honden rassen in groepen?

Door Gastblogger: Dominique – Hu?! Wat zeg jij nou… worden hondenrassen in groepen verdeeld? Ja, dat klopt! Hondenrassen worden in de, zo genoemde; rasgroepen, onder verdeeld. De indeling die hiervoor wordt aangehouden, is de rasgroep indeling zoals die door de FCI, is samengesteld. En vandaag vertel ik je hier meer over..

De Nederlandse Kynologie

Is via haar overkoepelend orgaan, de Raad van Beheer op kynologisch gebied Nederland, bij de FCI aangesloten en hanteert daarom de rasgroep indeling van de FCI. Engeland en de Verenigde Staten hebben ieder hun eigen ras indeling. De FCI is de overkoepelende organisatie waarbij bijna alle kennelclubs zijn aangesloten.

Op dit moment erkent de FCI meer dan 300 rassen. Omdat er meer dan 300 erkende rassen zijn, verdeelt de FCI de rassen over tien rasgroepen. De honden binnen een rasgroep hebben iets met elkaar gemeen, hoe verschillend ze ook op andere punten zijn.

De tien rasgroepen zijn:

Herdershonden en Veedrijvers

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Terriers

Dashonden

Spitsen en Oertypes

Lopende honden en zweethonden

Staande honden

Retrievers, waterhonden en spaniels

Gezelschapshonden

Windhonden

Zo valt Lucca (Cavalier King Charles Spaniel) onder rasgroep 9, de Rottweiler onder rasgroep 2, de Duitse Herdershond onder rasgroep 1 en de Golden Retriever onder rasgroep 8.

In Nederland geboren rashonden krijgen een stamboom van de Raad van Beheer en schrijven wij in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) in. De stamboom is een afstammingsbewijs: je weet met zekerheid wie de vader en wie de moeder van je pup is. Die afstamming controleren we namelijk met DNA.

 

Liefs,

Dominique.
Verstuur

Laat je horen E-mailadressen worden niet gepubliceerd