Bezoek mijn andere blog
Mellaah
Hoe je je pup zindelijk maakt

Bij Lucca duurde het even voordat hij zindelijk werd. Het is een hele proces om je hond zindelijk te maken, het is sowieso nooit een, twee, drie gebeurd! Nee, met een hond moet je vooral geduld hebben. En niet iedereen heeft dat tegenwoordig. Wat ik ook vind is dat je je hond ook nooit moet afstraffen, ik vind dat erg zielig.

Wat ik vaker heb gehoord is dat je je hond nooit moet straffen, je hond vergeet namelijk heel snel dingen dat hij heeft gedaan. Soms plast Lucca alsnog in huis, ik word dan nooit boos op hem. Het kan ook dan namelijk zijn dat je hond eerder moet worden uit gelaten. Mijn ouders hebben een onregelmatige baan, en daarom is het ook moeilijk om een hond om dezelfde tijd uit te laten. Ik slaap s’avonds ook erg laat dus ik kom ook altijd laat mijn bed uit (10 uur). Mijn stiefvader laat dan meestal altijd de hond eerder uit.

Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet, die ik om me heen en op het internet heb gelezen voor zindelijkheid:

Train je hond
Als je al verwacht dat je hond gaat plassen dan kun je het beste: na het slapen of na het eten. brengt je hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Beloon hem (direct en met iets dat de moeite waard is) zodra hij dit daadwerkelijk doet. Probeer binnen plassen/poepen te voorkómen, in plaats van het te laten geburen en het dan te bestraffen. Gebeurd het toch een keer dat je pup binnen plast of poept en je ziet het gebeuren, onderbreek dan het gedrag door in je handen te klappen. je mag de puppy best even laten schrikken alleen op heterdaad!

Niet mopperen
Het is heel belangrijk dat je tijdens het plassen uit angst niet verward met het niet zindelijk zijn. Je mag namelijk het plassen uit angst nooit straffen, dit kan namelijk tegen je werken.. Niet alleen zal dat het vertrouwen tussen hond en baas behoorlijk schaden, het zal ook het probleem verergeren. Uit onzekerheid, om nóg duidelijker te laten zien dat u echt hoger in rang bent dan hij en om nog meer te proberen je agressie te remmen, zal de hond méér plasjes gaan doen.

Uiteindelijk
Sommige honden leren na verloop van tijd wél verband te leggen tussen je boosheid en de aanwezigheid van een plasje of ontlasting. Echter: deze honden leren dan weliswaar dat u boos wordt wanneer er een plas op het kleed ligt daarom gedraagt de hond zich in die situatie onzeker / onderdanig, maar ze leren niet hoe ze de situatie kunnen voorkómen. Het binnen plassen wordt op die manier dus niet minder; het enige dat u bereikt is een onzekere houding van je hond ten opzichte van bepaalde situatie’s. Ook is de kans reëel dat het binnen plassen/poepen zelfs toeneemt, omdat de hond onzeker en gestrest is. Onzekerheid en stress kan juist lijden tot “aandrang”

Probeer vooral veel geduld te hebben, want geduld is een schone zaak!
Andere verhalen

4 Reacties

Laat je horen

Laat je horen U emailadres wordt niet gepubliceerd