Waarom een gediplomeerd trimsalon en hoe kan je er één herkennen?

Door Gastblogger: Kathleen Van der Vloedt – Ik ben Kathleen Van der Vloedt en ben een gediplomeerde hondentrimster. In Nederland en België kan je gewoon zonder diploma een trimsalon / hondenkapsalon beginnen. Maar hoe kun je een gediplomeerd trimsalon herkennen? Vandaag een aantal tips van Kathleen die een gediplomeerde hondentrimster is.

Waarom een gediplomeerd trimsalon en hoe kan je er 1 herkennen?

In Nederland en België kan je gewoon zonder diploma een trimsalon / hondenkapsalon beginnen. Het risico is groot wanneer een honden kapper zonder diploma of kennis aan een bepaald ras begint dat deze fout getrimd wordt.

Vb een Cavalier King Charles Spaniël zou nooit geschoren mogen worden.  Een dierenarts kan dit aanraden bij huidproblemen, of de leeftijd van de Cavalier. De vacht van elke Spaniël verandert namelijk heel hard door het scheren.  Ze krijgen meer wol, doffer haar en dat gaat gepaard met meer knopen.  De mooie gladde aanliggende vacht kan veranderen in een krullende vacht.

Een gediplomeerde trimmer kan zeker een Diploma laten zien door een erkende instelling.

In Nederland zijn dit volgende instellingen:

Huisdier Kennis Instituut ;
Trimschool Nederland BV;
Aeres Training Centre Barneveld; 
Terra MBO Groningen ; 
De Trimacademie; 
Hondentrimopleiding

In Nederland erkend ook het Belgisch Instituut: Syntra

In België zijn dit volgende instellingen:

Syntrahttps://www.centrumvoorafstandsonderwijs.be/cursus-2/hondentrimmer/

Bijscholing zijn ook steeds aan te raden voorbeeld van een bijscholing:

Trimwedstrijd

Bij wie kan je terecht als gediplomeerd trimsalon? Ik ben aangesloten bij Trimcanis, de ABHB en VVTN.

Je vraagt je misschien af: wat is Trimcanis?

Onze beroepsvereniging Trimcanis vzw verdedigt de belangen van alle professionele hondenverzorgers en richt zich hierbij specifiek tot de honden/kattenfokkers, de honden/katten pensions, de honden/kattentrimmers en de hondeninstructeurs (verzamelnaam voor hondenafrichters, gedragsconsulenten- lesgevers enz.)

Daarnaast dienen dezelfde professionals te beschikken over een degelijke vorming, waarvoor ze een beschermde titel krijgen voor het beroep.

Je vraagt je misschien af: wat is de ABHB?

De ABHB is dé vakorganisatie voor trimsalons.  De ABHB, afkorting voor de Algemene Belangenvereniging voor het HondentoiletteerBedrijf. Ondanks dat de overheid de vakbekwaamheidseisen heeft afgeschaft, houdt de ABHB vast aan een vakdiploma. Een trimmer aangesloten bij de ABHB is niet alleen maar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar is altijd gediplomeerd.

Je vraagt je misschien af: wat is de VVTN?

VVTN is een vereniging voor trimmers en allen die binding met het trimmen hebben. Dit kan het trimmen van konijnen, honden, katten of andere dieren zijn. Of u nu zelf trimt of een man of vrouw van bent, ook u kunt lid worden. De vereniging VVTN is ook een vereniging voor echte rasspecialisten (honden of katten), mensen die dus echt weten waar ze het over hebben en zelf jarenlang het ras fokken en dus alle ins en outs van het ras kennen , dus juist als eerste op de hoogte zijn van alle huidige ontwikkelingen aangaande een ras en dus ook het trimmen van dit ras.  Ik ben aangesloten als kvk lid en ben aan het streven om Top-Trimsalon te worden.

 

Dank voor uw vertrouwen,

uw Gediplomeerd trimsalon / FurFection / Kathleen Van der Vloedt.