Waarom je niet zomaar een hond moet kopen

Ik vind persoonlijk dat je heel veel aandacht in een hond moet stoppen. En daarom denk ik dat je er goed moet over nadenken om een hond te kopen, want niemand wil dat je lieve pup eindigd in een asiel. Toch? Een hond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Daarom is het belangrijk om al te weten wat je eigenlijk de komende 10 tot 13 jaar de tijd hebt om een hond te onderhouden. Niemand denkt er eigenlijk niet zo over na.

Ik was altijd een kattenmens, maar toen mijn kat mij aanviel omdat hij jaloers was. Moest hij helaas weg, daarna heb ik er nog goed over nagedacht om een huisdier te nemen. Want een dier vraagt aandacht, ik kreeg PTSS en zat vaak thuis. Een of andere dag wilde ik dat er verandering in kwam, ik wilde niet meer thuiszitten. En een hond verplicht je eigenlijk om naar buiten te gaan. In het begin voelde het benauwd om 4 x me hond uit te laten. Maar ik moet zeggen het is het allemaal waard!

Mijn hondje hielp mij van mijn PTSS af, en ik begon mezelf meer in me vel te voelen. Mijn ouders werkte toen vaak s’avonds dus ik was vaak alleen thuis. Ook daar hielp mijn hondje erbij, hij was eigenlijk mijn reddende engel. En ik gaf mijn hondje natuurlijk 24/7 aandacht omdat ik altijd thuis zat. Dus het was eigenlijk een win + win situatie. Daarom denk ik dat een hondje heel veel aandacht nodig heeft.

Het kopen van een hond heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op je leven. Je kunt daarom ook bijvoorbeeld niet zomaar de deur uit te gaan en uren weg te blijven. Je hond heeft aandacht nodig. Ik heb een paar punten op een rijtje gezet die waarschijnlijk je nog even kunnen tegenhouden om een hond te kopen!

Verplichtingen
Je kunt je hond niet overal mee naar toe nemen en de hond kan ook niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat je soms voor de hond terug naar huis zal moeten gaan! Terwijl je misschien eigenlijk liever dat weekendje weg was gebleven.. En je zult ook met alle Vakanties rekening moeten houden met je hond, je kunt ook niet zomaar het huis uit zonder na te denken.

Elke dag hetzelfde liedje
Uitlaten, verzorgen en nog opvoeden, altijd elke dag spelen. Je hond heeft aandacht nodig. Wanneer u een puppy koopt kost dat tijd zeker het eerste half jaar tot een jaar. Het is het waard, maar het kost wel een paar uur van je dag. En als je dan alleen niet thuis bent, is het zielig voor je hond.

Een hond kost geld
Sommige mensen vinden € 400 / € 1000 + of meer voor de aanschaf van een hond té veel geld en kopen daarom liever een goedkope hond. Natuurlijk: € 1000,00 ís ook veel geld maar een goedkopere hond is niet persé een minder goede hond. Maar bedenk dat je de eerste kosten voor de pup. Denkt u aan kosten voor voer, en ook dierenartskosten zolang u hond niets mankeert kan dat wel meevallen. Maar wat als je hond vaak ziek is moet hij toch echt langs de dokter. Kosten voor training en de verzorging. En ook de jaarlijkse hondenbelasting! Ik ben zelf met Lucca niet langs een puppycursus geweest, op het internet kun je ook zat truucjes leren. Het is niet persé nodig!

Er zitten natuurlijk nadelen aan een hond kopen, maar het is het zeker waard!

Hebben jullie al een hond, of al overwegen om een hond te kopen?

 • Mariska 24 januari 2016 op 13:45

  Hier ben ik het helemaal mee eens! Honden zijn zo lieve, trouwe dieren en ze voelen hun baasje heel erg aan. Je moet er wel echt in willen investeren, zowel qua tijd, aandacht en geld. Maar je krijgt er zoveel liefde voor terug!

  • Mellanie 24 januari 2016 op 15:04

   Helemaal waar!

 • Ilse 25 januari 2016 op 10:01

  Ik herken me erg in je verhaal over je PTSS. Ik heb vaak last van paniekaanvallen in de stad, of op het station. Daarom neem ik vaak mijn hondje mee als ik naar 1 of 2 winkels moet in de stad. Ze vindt t super gezellig en als ik een paniekaanval krijg, wordt zij ook gek en dat vind ik enorm zielig (is 1 keer gebeurd), en daarom dwing ik mezelf om naar een rustige plek te gaan en op adem te komen. Normaal zou ik stug doorgelopen zijn en was ik daarna in paniek geraakt / in huilen uitgebarsten.

  Al met al; super leuk stuk! Veel mensen denken hier inderdaad niet bij na voor ze een hond aanschaffen.

  Liefs,
  Ilse.