Wat is dat nou… IPO ?!

Door Gastblogger: Dominique – Na mijn vorige bericht over de afgelopen wedstrijd die plaats vonden in Nederland, België en Duitsland. Vind ik dat ik jullie wel wat uitleg verschuldigd ben… want wat is dat nou eigenlijk, IPO. IPO staat voor Internationale Prüfungs Ordnung. Dit is een sport diploma te behalen voor alle werkhondenrassen van de FCI. IPO bestaat uit verdedigingswerk/pakwerk, speuren en appèl waarbij het onderdeel speuren aangegeven wordt met A – appèl met B – en het verdedigingswerk/pakwerk met C. En vandaag vertel ik je daar mee over..

Examen?

Op een normaal examen begint de dag meestal met het onderdeel A, het speuren dus. De start volgorde verschilt op wedstrijden, hier wordt er namelijk een loting gehouden om te bepalen welke deelnemer met welk onderdeel begint . Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op vrijdag moet speuren en pas op zondag appèl en pakwerk moet doen.

Het onderdeel speuren vraagt veel van de hond, het is namelijk de bedoeling dat de hond zelfstandig aan het werk gaat en uiteindelijk in staat is om op 10 meterafstand van de geleider, een spoort uit werkt.

Voorwerpen

In het spoor moeten minimaal twee hoeken en twee voorwerpen verwerkt zijn, bij de aanzet is het de bedoeling dat de hond de geur op neemt en in een rustig tempo het spoor uit loopt. Bij de IPO I mag je zelf het spoor “uitlopen” maar bij de IPO II en IPO III zal dit voor je gedaan worden. Ook is het de bedoeling dat de hond de voorwerpen verwijst, dit betekend dat de hond moet aangeven wanneer hij een voorwerp tegen komt. Dit door middel door af te gaan liggen bij het betreffende voorwerp.

Onderdelen

Het appèl vormt de basis van de drie onderdelen. Het woord appèl wordt vaak gezien als synoniem voor gehoorzaamheid en het netjes afwerken van de verplichte oefeningen. Maar het draait vooral om de relatie baas-hond. Het programma bestaat bij het IPO uit los volgen waarbij er verschillende tempo wisselingen gedaan moeten worden en hoeken en keerwendingen worden gemaakt.

Daarnaast dienen baas en hond door een groepje mensen te lopen waarbij de hond niet angstig of agressief mag reageren. Ook dient de hond, vanuit normale en versnelde pas, op commando te blijven staan dan wel te gaan zitten of liggen. Dit allemaal terwijl de geleider gewoon doorloopt.  De hond moet vervolgens op commando netjes voorkomen en aan de voet te gaan.

Klimschutting

Daarna wordt er geapporteerd, dit gebeurt eerst over wat men noemt “de vlakke grond”, daarna over de pringschutting en de klimschutting. Ook wordt de hond over een afstand van circa 80 meter vooruitgestuurd, waar bij hij op commando moet gaan liggen.

Het B programma wordt afgesloten met het zogenoemde “afleggen met afleiding” waarbij de hond, onaangelijnd, alleen wordt gelaten en circa 10 minuten – zonder van de plaats te komen – moet toekijken hoe andere combinaties het programma afwerken.

Revieren

Bij pakwerk moet je hond de ‘boef’ opsporen (revieren), aanblaffen en stellen. In de praktijk wordt niet een boef maar een pakwerker opgespoord, aangeblaft en door de hond begeleid terwijl de pakwerker zich lopend verplaatst. Probeert de pakwerker te ontsnappen, dan grijpt de hond in. Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor je hond.

Het stelt de belastbaarheid van je hond op de proef: de pakwerker kan naar je hond schreeuwen of dreigen. Tijdens de training leren de honden zich te fixeren op het willen pakken van de mouw van de pakwerker. Ze hebben geen kwade bedoelingen tegenover de pakwerker zelf.

Liefs,

Dominique.

 

  • Agility, hoe werkt dat nou?! | Hondenblog over een Cavaliër King Charles Spaniël 20 november 2017 op 22:39

    […] de informatie over het IPO leek het mij wel een leuk idee om jullie dit keer wat meer informatie te geven over […]